Langstraatse Dialectrevue

Published by

on

midzomer-openluchttheater in Waalwijkse stadstuin

Hoe kun je een veelzijdige streek als de Langstraat nu beter voor het voetlicht brengen dan met een revue? Die bestaat immers uit een grote diversiteit aan genres en onderwerpen die ‘de revue passeren’, zoals dat zo mooi heet. De Langstraatse Dialectrevue strijkt daarom zaterdagavond 29 juni neer in de stadstuin achter het Huis van Waalwijk.

Een revue is per definitie sprankelend en humoristisch theater, midzomer-openluchttheater in dit geval, en uitgevoerd in de dialecten die de Langstraat rijk is. Rode draad is een touwtrekwedstrijd tussen de gemeenten in de streek.

Zo’n twintig verenigingen voeren sketches, muziek, zang, dans en andere ingrediënten op het podium uit. De deelnemende gezelschappen komen ondermeer uit Waalwijk, De Moer, Waspik, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Drunen. Enkele namen: de Notenkrakers en Longstreet Singers uit Waalwijk, Katie-Z uit Waspik, Ka-The uit Kaatsheuvel en Slagwerkgroep Drunen. De organisatie is in handen van Stichting Langstraats in woord en beeld in samenwerking met het Halve Zolen Festival.

De revue-organisatie licht alvast een tipje van de sluier op, uiteraard in dialect: ‘De Langstraot, ’n baon van zaand onder de Maos waorover dè ge van Geertruidenberg nòr D’n Bosch kont loôpe. D’r wier dur de Hollandse graoven en de Braobantse hertooge behoorlijk om gevochte. Op en om diejen baand van zaand laage verschillende plòtse waorop van alles ondernoome wier. Dur de groôte verschille in werk kreegen en hielden die kerne d’r èègeste dialect.’

De Langstraatse Dialectrevue begint zaterdag 29 juni om 20 uur en zal zo’n twee uur duren, inclusief een pauze van een half uur. Kaarten zijn voor € 12,50 te koop via Theater de Leest.

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.