Dialectkaarten

Waar zeggen ze wat? Op onze dialectkaarten zie je precies in welke plaatsen welke woorden en klanken gebruikt worden. Zo krijg je een mooi overzicht van de verschillen in de Langstraat. Op deze pagina vind je alle dialectkaarten die we publiceren.

Woord van de week: rèège(n)

Zoals overal in de Langstraat dezelfde regen valt, wordt regen overal rèège(n) genoemd. Het bijbehorende werkwoord is rèègene, al hoorde je vroeger ook wel rèègele, rengele en rengene.

Lees verder

Woord van de week: blaauw & blauw

Er zijn drie woorden waaraan je direct kunt horen of iemand uit de westelijke of oostelijke Langstraat komt: in Waalwijk, Kaatsheuvel en de plaatsen ten westen daarvan zeggen ze blaauw, laauw en flaauw met een lange aa,…

Lees verder

Dialectkaart: droôg & dreûg

’t Heej in jannewaorie veul gerèègend, mer vandaog waar ’t dreûg. In het grootste deel van de Langstraat zeg je dreûg, behalve in het westen: voorbij Capelle doen ze mee met West-Brabant en zeggen ze droôg. Bekijk…

Lees verder

Dialectkaart: nij & nieuw

Koop jij weleens ‘ne nije jas of ‘ne nieuwe jas? Dat ligt er maar net aan waar je vandaan komt én hoe conservatief je dialectgebruik is. Aan het begin van de 20e eeuw zei een oostelijk deel…

Lees verder

Dialectkaart: vis & vies

Waar kun je vies eten en toch smullen? In Sprang, Kaatsheuvel en Waalwijk! Want daar zeggen ze vies tegen een vis. Niet omdat ze vis vies vinden, maar doordat de i er in een ie is veranderd…

Lees verder

Dialectkaart: koekske & kuukske

Heb je met de kerst veel koekskes of kuukskes gegeten? Dat ligt eraan welk dialect je spreekt. In het westen van de Langstraat is een koekje een koekske, maarin het oosten een kuukske. Dat deel van onze…

Lees verder

Dialectkaart: kinderen

Hoe herken je iemand uit Waalwijk? Aan hoe hij of zij kinderen in het dialect noemt: kijnder. En hoor je kèènder, dan heb je te maken met iemand uit Nieuwkuijk, Vlijmen of Haarsteeg. De rest van de…

Lees verder

Dialectkaart: mij & mijn

In de dialecten van de Langstraat gebruik je hetzelfde woord voor ‘mij’ en ‘mijn’, maar wélk woord dat precies is, verschilt enorm. Er zijn maar liefst vijf verschillende woorden voor: main, mijn, mèèn, meen en men. Op…

Lees verder

Dialectkaart: ui & uien

Hoe herken je mensen uit Waspik, Raamsdonk en Raamsdonksveer? Aan hoe ze de ui-klank in hun dialect zeggen: oi. Het woord voor de ui die je kunt eten, is dan weer niet oi maar join – en…

Lees verder

Blog op WordPress.com.